Den skötsamma ungdomen

I detta avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ungdomar. Med Lydia Wålsten och Tove Lifvendahl. Som gäster deltar Jonas Raninen och Kyriaki Kosidou.

Hämtat från svd.se:
Vi vet alla hur snacket går: unga har alkohol och droger bara ett SMS bort, de sitter still, hänger på sociala medier och spelar dataspel och mår psykiskt dåligt. Men en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som presenterades igår avfärdar många av föreställningarna.

Unga är betydligt mer städade än för tjugo år sedan. Sedan 1999 har den så kallade substansdebuten gått uppåt i åldrarna. Andelen niondeklassare som säger att de har prövat cannabis, alkohol eller tobak har minskat från 63 procent till 18 procent nu. Dessutom visar Folkhälsomyndighetens data att unga sexdebuterar senare. Andelen niondeklassare som uppger att de har haft sex har minskat från 30 procent för tio år sedan till drygt 20 procent i dag.

Relaterade inlägg

Ung och anhörig – ny studie

Ca 13% av 15-16-åringarna i en stor frågeundersökning angav själva att en förälder har alkoholproblem. Studien visar även att dessa barn har förhöjd risk för