Ung och anhörig – ny studie

Ca 13% av 15-16-åringarna i en stor frågeundersökning angav själva att en förälder har alkoholproblem. Studien visar även att dessa barn har förhöjd risk för en sämre livssituation vad gäller hälsa, sociala relationer och skolsituation. Hur vanligt det är att barn i Sverige har föräldrar med alkoholproblem och har de barnen en sämre livssituation än …

Ung och anhörig – ny studie Läs mer »

Fem felaktiga påståenden om ungas alkoholkonsumtion

Det är en majoritet av niondeklassare som inte dricker alkohol. Trots flera forskningsstudier kan ingen förklara världstrenden där allt fler ungdomar väljer bort alkohol. Men det finns studier som visar vilka påståenden som i alla fall inte stämmer.

Coolt att inte dricka? Färsk forskning tyder på att alkoholnormen bland unga förändras

Dagens unga är historiska. Med den meningen inleder forskaren Jonas Raninen rapporten som presenterar de första resultaten i undersökningen Futura01. Det är Karolinska Institutet i Sverige som driver forskningen, där niondeklassare har fått svara på frågor om sina alkoholvanor. Tanken är att följa dessa personer genom livet. PopNAD – En populärvetenskaplig webbplats för forskning inom …

Coolt att inte dricka? Färsk forskning tyder på att alkoholnormen bland unga förändras Läs mer »

Unga som inte dricker mår bäst – Ny studie visar förändring

Sedan 2000, har andelen i årskurs 9 som dricker minskat från 81 procent till 42 procent. Nu släpps resultat som visar en tydlig förändring för det sociala och psykiska välmåendet i gruppen icke-drickande unga. Gruppen var tidigare i minoritet och hade det sämre på olika sätt, men nu mår icke-drickarna bäst. — Dagens unga är historiska, säger Jonas Raninen, CAN.

Sök våra doktorandplatser

Vill du arbeta med Futura01? Nu finns det doktorandplatser att söka. Doktorand i folkhälsovetenskap vid Institutionen för folkhälsovetenskap. Sista ansökningsdag: 2020-03-15. Doktorand med inriktning mot substansbruk bland ungdomar vid Institutionen för socialt arbete. Sista ansökningsdag: 2020-04-01.

Vad kan vi lära oss av maskrosbarn med färdigheter?

–  Bland de unga som växer upp med föräldrar som har alkoholproblem finns inte bara en större andel som har psykisk ohälsa. Det finns också en betydligt större andel som har en riskfylld alkoholkonsumtion och som konsumerade alkohol över huvud taget mm. Det berättar Peter Larm, en av de forskare som arbetar med studien Futura01. I …

Vad kan vi lära oss av maskrosbarn med färdigheter? Läs mer »

Den skötsamma ungdomen

I detta avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ungdomar. Med Lydia Wålsten och Tove Lifvendahl. Som gäster deltar Jonas Raninen och Kyriaki Kosidou. Hämtat från svd.se:Vi vet alla hur snacket går: unga har alkohol och droger bara ett SMS bort, de sitter still, hänger på sociala medier och spelar dataspel och mår psykiskt dåligt. Men en ny …

Den skötsamma ungdomen Läs mer »

Ungas motiv påverkar hur de dricker

I en av våra pågående studier undersöks sambanden mellan ungdomars motiv till att dricka alkohol och deras berusningsdrickande. Tidigare forskning och preliminära resultat från den svenska studien kan avslöja en hel del om hur motiv att dricka hänger ihop med konsumtionen. Har du någonsin funderat över varför du dricker alkohol? Är det för att ditt sällskap …

Ungas motiv påverkar hur de dricker Läs mer »

Presenterar resultat på ForskarFredag

Jonas Raninen och Lars Sjödin presenterar resultat från Futura01 på ForskarFredag som är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Tid: Fredagen den 27 september klockan 10:00-15:00Plats: Klara Strand, Klara Strand (Klarabergsviadukten 90) i Stockholm ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige den sista fredagen i september. Systembolaget passar på att sprida kunskap från juniora forskare och doktorander …

Presenterar resultat på ForskarFredag Läs mer »